Naslovna > Mediji > Internet
16:26 - 22. 10. 2018.
Internet
Nedovoljno je poznato da je Nikola Tesla već 1900. u svom projektu "Svetski sistem" opisao, tadašnjim tehničkim rečnikom, ono što se danas zove Internet. I to bežični Internet. Nažalost, mi ostali Srbi smo počeli da mislimo o Internetu tek 1996, a neki to ne rade ni danas.

Za one koji imaju sreće i dovoljno malo godina, pa nemaju toliko pamćenje, pre Interneta u Srbiji se koristio Sezam BBS kao način elektronske komunikacije, a tek od 1996. bilo je moguće registrovati lične e-mail naloge za poštu i dial-up pristup Internetu.

Prvi Internet sajt Lazar Bošković je kreirao 1997. za SP "Lasta". Agencija AgitPROP je jedna od prvih domaćih marketing firmi koja je imala Internet sajt, već od 1998. Tada je i "Indexovo radio pozorište" dobilo svoju prvu web prezentaciju, što je ustvari bio reklamni trik za veću posećenost sajta agencije.

A prve nagrade za Internet stvaralaštvo dobio je upravo za sajt "Indexovog radio pozorišta": TOP 50 YU Web 1998. i 1999. - izbor časopisa PC. Od tada su sajtovi iz AgitPROP produkcije redovno na top listi najboljih domaćih web lokacija.

Ipak, sve do 2001. godine, osim petnaestak proizvedenih kompanijskih sajtova, Internet gerile protiv slobističkog režima (a i protiv NATO bombardovanja), nastupa na Sajmu tehnike i mnogo, mnogo, mnogo proučavanja svetskih (Jakob Nielsen) i domaćih (Dragan Varagić) Internet stručnjaka - Lazaru Boškoviću izgledalo je kao da u Srbiji nikog ne zanima "taj Internet".

A onda je sredinom 2001. posle četiri meseca slanja predloga, koncepata, dogovora, pregovora, ponuda, odlučivanja, ugovora... dobio priliku da uradi novu Internet prezentaciju Grada Beograda. A potom je posle nekoliko meseci slanja dopisa, molbi, telefoniranja, faksiranja, e-mejliranja, ubeđivanja s birokratama, dosađivanja... i proučavanja knjiga, monografija, vodiča, izveštaja, propisa... nastao sajt www.beograd.org.yu. Najveća srećna okolnost u gomili problema bila je to što je Lazar Bošković imao potpunu slobodu odabira sadržaja, uređivanja, dizajna... iz prostog razloga jer se niko od nadležnih lica tada još nije razumeo u "taj Internet". U narednih godinu dana, Internet portal glavnog grada osvojio je sve značajnije domaće Internet, PR i marketing nagrade. Lazar Bošković je bio autor i urednik Internet portala www.beograd.rs i "Nedeljnog BG vodiča" sve do 2008. godine, sa ukupno osvojenih petnaestak nagrada. Pored toga, a zahvaljujući iskustvu i nagradama za sajt Beograda, bio je i autor i urednik turističkog sajta Beograda www.tob.rs od 2002. do 2009, za koji je osvojio dve nagrade.

Tokom 2001. Lazar Bošković je bio deo Radne grupe u okviru Saveznog zavoda za informatiku, kao predstavnik grupacije proizvođača Internet sadržaja. Radna grupa je započela proces reformisanja YU Internet prostora, što je svoj konačni oblik dobilo tek 2006. osnivanjem RNIDS-a. Lazar Bošković je jedan od 17 članova-osnivača Registra nacionalnog Internet domena Srbije.

Predavanja Lazara Boškovića na temu izrade Internet sajtova pogledajte, logično, na strani "Predavanja". Od ostalih Internet aktivnosti, vredi pomenuti da je bio direktor marketinga EUneta tokom 2004, selektor Biznis programa i član Saveta Beogradskog festivala novih komunikacija "B-link" - 2006-07. i član više žirija za dodelu nagrada u oblasti Internet stvaralaštva.

 

 
  • Internet sajtovi

    Saznajte koje su prednosti Internet produkcije agencije AgitPROP
  • Izdavaštvo

    Kreiranje, uređivanje, dizajn, priprema i izdavanje svih vrsta publikacija