Naslovna > Novosti > Vesti > "Putevima Tesle" tokom "Dana evropske baštine" na ETF-u
19:43 - 12. 11. 2018.
Vesti
"Putevima Tesle" tokom "Dana evropske baštine" na ETF-u
30. septembar 2013.

tesla-etf

Od 20. do 30. septembra 2013, u okviru evropske manifestacije "Dani evropske baštine", na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu odvijala su se dva programa Klastera puteva kulture, kao deo kulturno-istorijske turističke rute "Putevima Tesle".

U holu ETF-a bila je postavljena integrisana srpsko-engleska verzija prošlogodišnje izložbe "Teslina vizija Interneta". Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu "Svetski sistem", govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Multimedijalni projekat "Teslina vizija Interneta", autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji RNIDS-a, Galerije "O3one" i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija. Izložba i istoimeni internet sajt pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli.

Obilazak kabineta ETF-a organizovan je za posetioce u četiri termina, 20, 23, 25. i 30. septembra. Stogodišnji kabineti ETF-a su ove godine po prvi put otvoreni za javnost, a uz stručne vodiče sa ETF-a, posetioci su tokom 30 minuta mogli da obiđu kabinete sa uređajima koji u sebi nose Tesline patente, kao i da prisustvuju demonstraciji njihovog rada. U Laboratoriji za visoki napon videli su kako izgleda mali grom, kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje i kako izgledaju stari motor-generatori. Program "Putevima Tesle" svečano je otvorio prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.

tesla2-postavka-etf

AUTORSKI DODATAK:
Integrisana srpsko-engleska verzija izložbe "Teslina vizija Interneta" sada postoji i pripremljena kao roll-up postavka, na 15 panoa veličine 120x200 cm, tako da je idealna kao putujuća izložba.

PREUZMITE:
Teslina vizija Interneta, panoi sa izložbe, srpska verzija (PDF, 5,73 MB)