Naslovna > Novosti > Vesti > "Teslina vizija Interneta" u Centru za promociju nauke
19:11 - 12. 11. 2018.
Vesti
"Teslina vizija Interneta" u Centru za promociju nauke
19. jul 2014.

tesla-cpn Povodom Dana nauke, 10. jula, koji je istovremeno i rođendan Nikole Tesle, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke (CPN), u Beogradu, postavlјena je mobilna izložba "Teslina vizija Interneta". Ova treća po redu repriza izložbe bila je dostupna posetiocima od 10. do 18. jula, i predstavlјa nastavak saradnje CPN-a i Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu "Svetski sistem", govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Potom je 1909. izneo predviđanje budućnosti komunikacija, koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku "Wireless of the future", u kome kaže: "Uskoro će biti moguće, na primer, da poslovni čovek u Nјujorku diktira uputstva koja će se istog trena otkucana pojaviti u Londonu ili negde drugde… Moći će da se sluša ili šalјe govor ili pesma u najudalјenije krajeve sveta. Na isti način bilo koja vrsta slike, crteža ili štampane stvari moći će da bude transferovana sa jednog na drugo mesto.".

Putujuća izložba i internet sajt www.teslinavizijainterneta.rs pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli. Multimedijalni projekat "Teslina vizija Interneta", autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji RNIDS-a, Galerije "O3one" i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija. Integrisana srpsko-engleska verzija izložbe "Teslina vizija Interneta" postoji pripremlјena kao roll-up postavka, na 15 panoa veličine 120x200 cm, tako da je idealna kao putujuća izložba.

PREUZMITE:
Teslina vizija Interneta, panoi sa izložbe, srpska verzija (PDF, 5,73 MB)

POGLEDAJTE:
Dan nauke - Tesla dan, TV Prva - Tačno u 1

tesla-cpn2