Naslovna > Novosti > Vesti > Teslina vizija Interneta
19:53 - 12. 11. 2018.
Vesti
Teslina vizija Interneta
13. jul 2012.

Plakat izložbe

U Galeriji "O3one" u Beogradu, od 9. do 13. jula 2012. održana je izložba "Teslina vizija Interneta", nastala povodom 10. jula, rođendana Nikole Tesle, a inspirisana njegovim projektom "Svetski sistem" iz 1900. Izložbu su organizovali Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Muzej Nikole Tesle, a autor izložbe je Lazar Bošković.

Nikola Tesla je u svom projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Potom je 1908. to konkretnije opisao časopisu "Wireless Telegraphy & Telephony", u članku "The Future of the Wireless Art". Njegovo kasnije predviđanje budućnosti komunikacija iz 1909. za "New York Times", koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku "Wireless of the future", neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.

Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaključak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uređaj putem koga se to odvija. Ideja izložbe "Teslina vizija Interneta" je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno - bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona. To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena - na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.

Izložbena postavka

Projekat "Teslina vizija Interneta", čiji je autor Lazar Bošković, multimedijalni stvaralac iz Beograda, pored izložbe zasada obuhvata i internet sajt, sa istoimenom adresom na oba nacionalna internet domena, www.teslinavizijainterneta.rs i теслинавизијаинтернета.срб, na kome su infografika, korisni linkovi i drugi materijali na ovu temu. Dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija.

Izložbu su 9. jula otvorili v.d. direktora RNIDS-a Branislav Anđelić i direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković i pri tom najavili da je ovo samo začetak šireg projekta sagledavanje Teslinog dela u svetlu komunikacija i novih tehnologija. Nastavak projekta je predviđen za jesen, takođe u Galeriji "O3one", gde će biti održavane tribine, okrugli stolovi, projekcije filmova o Tesli, 3D prezentacije Teslinih laboratorija i druge aktivnosti.

Vladimir Jelenković, Lazar Bošković i Branislav Anđelić

Lazar Bošković je izjavio da izložba jasno pokazuje da je čovečanstvo još početkom prošlog veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori smeli i hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske ideje. Po njegovim rečima, postoje naučne tvrdnje da se sve na ovom svetu sastoji od samo dve stvari: energije i informacije. Nikola Tesla je razumeo i znao kako one zajedno - i energija i informacija, mogu da se prenesu na daljinu, i to bežično i besplatno, svuda i za svakoga. Upravo ovo drugo - besplatna energija za sve, verovatno ga je i osujetilo u tim planovima, jer je to bila opasnost da se ugroze postojeći monopoli na izvore energije.

Publika na otvaranju

AUTORSKI DODATAK
(Lazar Bošković o tome kako je došao na ideju o Tesli i Internetu):

Ideja postoji još od 2006. zahvaljujući nizu srećnih slučajnosti. U Skupštini grada Beograda je 9. jula 2006. otvorena izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta", u organizaciji Muzeja Nikole Tesle, na kojoj sam prvi put video pano sa naslovom "Svetski sistem" i 12 tačaka koje opisuju šta je Tesla zamislio da je izvodljivo već 1900. uz pomoć njegovih pronalazaka. U svemu tome sam prepoznao elemente Interneta, mada nigde nisam mogao da pronađem i zvaničnu potvrdu. Sticajem okolnosti, u aprilu te iste 2006. učestvovao sam u osnivanju festivala novih komunikacija "B-link" u Galeriji "O3one", koji se bavio i poslovnom primenom Interneta. A 8. jula 2006. bio sam jedan od osnivača Registra nacionalnog internet domena Srbije. I Muzej i O3one i RNIDS danas su suorganizatori moje izložbe.

Razradu ideje da je Tesla prvi zamislio (a ne izmislio) Internet napisao sam 2009. na ovom sajtu, u svom prvom i jedinom blogu pod nazivom "Nikola Tesla prvi zamislio Internet". Onda je u junu 2012. izašao tekst u jednim domaćim dnevnim novinama da je, kao, neki belgijski naučnik 1934. godine izmislio Internet. Morao sam da reagujem i prvobitno hteo da napravimo samo okrugli sto u Galeriji "O3one", u organizaciji RNIDS-a. A onda je Nebojša Babić pitao da li je izvodljivo da napravimo i neku izložbu na tu temu. Bilo je izvodljivo. Kasnije se u priču uključio i Muzej Nikole Tesle.

A na specifičan način sa Teslom je povezan i domaćin izložbe, Galerija "O3one" - Teslin uređaj za proizvodnju ozona, njegov je patent iz 1896. godine.

Teslin uređaj za proizvodnju ozona

PREUZMITE:
Teslina vizija Interneta, panoi sa izložbe (PDF, 3,8 MB)