Naslovna > Satira & Gerila
16:26 - 22. 10. 2018.
Satira &
Gerila
Sve ono što sledi u ovom odeljku deo je buduće samostalne izložbe Lazara Boškovića, pod nazivom "Gerila - mlatimudijalni projekat". Kad vidimo ko sve danas pravi "performanse" i "instalacije", što ne bi i on.

Ispostavilo se da nije bilo ozbiljnijeg satiričnog poduhvata tokom devedestih godina u Beogradu, u kom Lazar Bošković nije učestvovao. Naravno, sve je to proisteklo zbog rada u "Indexovom radio pozorištu", kao i angažmana na NTV Studio B u emisiji "Kompromis".

Petar Lazić ga je najpre uveo u satirični magazin "Danga", a zatim su sledili i (ne)ozbiljniji projekti. Mnogi pamte neverovatno hrabre ludosti "Naše krmače" 1996-97. u vreme protesta zbog izborne krađe. Kasnije je to nastavio da radi satirični "magazin za pismene" zvani "Bre".

E, sve to izgleda nije bilo dovoljno Lazaru Boškoviću, pa se tokom bojkota izbora 1997. bacio i na direktni politički gerila marketing Demokratske stranke, a kasnije i Saveza za promene. Neki od kasnijih rukovodilaca "Otpora" su, u trenucima iskrenosti, priznali da su neke zanatske gerilske stvari naučili od Lazara Boškovića. Šta ćete, ponekada i te američke instruktore može da nadmaši domaća inspiraCIA, ipak je ovo SrBIA.

Sve ove satiričarsko-geriličarske aktivnosti uglavnom su podrazumevale kompletnu autorsku produkciju samog LB: ideja, tekst, fotomontaža, dizajn i grafička obrada.

 

 
  • Nagrade

    Osvojene nagrade za kreativno stvaralaštvo
  • Novosti

    Pogledajte: Vesti, Press clipping, Lazarski rečnik i Foto galeriju